19.09.2018 - Leziz Yemek Tarifleri

Yöresel Lezzetli Kuymak Tarifi Püf Noktalı

Merhaba bugün sizlere karadeniz mutfağından en sevilen yemeklerinden biri olan tereyağlı kuymak  tarifi anlatacağım. Bende bir karadenizli olarak çok seviyorum hafta sonları kahvaltımızda sık sık görürüm kendisini 🙂 Tarifi itibari ile çok basit duran ama tam kıvamında yapmak için 3-5 kere yapıp tecrübe edinilmesi gereken muhteşem lezzetli bir kahvaltılıktır. Umarım kuymak tarifi hoşunuza gider.

Buyrun tarife geçelim.

MALZEMELER

  • 1 Su bardağı mısır unu
  • 3 yemek kaşığı teryağı
  • 1,5 su bardağı kadar eriyen peynir (trabzon peyniri,çeçil peyniri yada kaşar peyniri olabilir.)
  • 1,5 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı tuz (Eğer kendiliğinden tuzlı bir peynir kullanırsanız tuzunu ona göre ayarlayın veya tuz atmayın.)

TARİF

P1370820

Malzemelerimizi hazırladık.

P1370822

Tereyağını tavada eritelim.

P1370827

 

Tereyağı eriyip biraz kızdıktan sonra suyumuzu ekliyoruz.

P1370826

 

Yukarıda malzemeleri yazarken bahsetmedim burda bahsederim diye. İki türlü mısır unu oluyor genelde biri çiğ mısır onu denen normal mısır unu diğer fırınlanmış mısırdan yapılan mısır unu. Ben kavrulmuş mısır unu kullandım. Halis muhlsi köy mısırından yapma. Bizimkiler msırı sütlük halindeyken fırına atarlar kurutup un yaparlar yani süt msıırından yapılan bir un . O kadar lezzetli olurki unu çiğ yemek istersiniz.

Eğer sizde normal mısır unu varsa önce tereyağ ile tavada biraz kavurun sonra sıcak su ilave edin.

Suyu ilave ettikten sonra ateşi iyice kısın.Unun topak topak olmaması için unu az az karıştırarak  ilave edin.

P1370833

 

Unumuzu ekledikten sonra tuzumuzu ekleyip üzerine rendelenmiş kaşar peynirimizi ekliyoruz.

P1370832

Kısık ateşte iyice karıştırıyoruz ve 5 dk pişmeye bırakıyoruz .

P1370830

Kısık ateşte pişerken içindeki tereyağı göz göz olup kuymağın üstüne çıkacaktır.  Yukarıdaki resimdeki gibi.

Tarifin sonunda bazı ipuçları vereceğim.

kuymak tarifi

 

 

5 dk pişirdikten sonra ateşten alın ve 2-3 dk soğuyup dinlenmeye bırakın.

Afiye olsun sıcak sıcak yeyin.

KUYMAK YAPMANIN PÜF NOKTALARI VE TAVSİYELER

  1. En önemlisi malzemenizin kalitesi,tereyağı,peynir ve mısır unu gibi.Marketlerde satılan mısır unundan iyi kuymak olmaz. Pazarlarda veya aktar gibi yerlerde köylülerin yaptığı az kalın un olması lazım. Marketlerde balık pişirmek için satılan unlar var çok ince öğütülmüş onlar iyi olmuyor.
  2. Keskin bir lezzeti olsun istiyorsanız tereyağından kaçmayın. Mümkünse orjinal köy tereyağı kullanın eriyip kızarınca  buram buram kokanından.
  3. Peyniriniz mutlaka eriyen,kaliteli bir peynir olsun en güzeli Trabzon peyniri ama onu herzaman heryerde bulamayabilirsiniz. Eriyen yağlı kaşar peyniri kullanabilirsiniz.
  4. Peynirini ilave ettikten sonra biraz karıştırıp kısık ateşte kendi haline bırakın.
  5. Kendi haline bıraktıktan sonra mutlaka tereyağı üzerine çıkmış olmalı,yoksa pişmiş olmaz ,buna dikkat edip ocaktan öyle alın.  Bir kaç kez deneyip kıvamını kaptıktan sonra. Şunu deneyin tüm malzemeleri katıp yavaş yavaş pişirin tereyağı yavaş yava göz göz üstüne çıksın. Biraz fazla pişirin kuymağın en dibi çok az  kızarsın bu yanma olmuyor en dibinde bir kıtır tabaka oluşuyor pembesi kırmızı gibi orası çok lezzetli oluyor.
  6. Kesinlikle sıcak yeyin yoksa ilk lezzeti olmaz.
  7. İlk denediğinizde başarılı olamayabilirsiniz bunu da aklınızdan çıkarmayın.
  8. Kolay görünen ama biraz tecrübe ve el alışkanlığı isteyen bir yemektir.
  9. Eğer kavrulmamış un kullanıyorsanız ununun rengi dönene kadar iyice kavurun.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Sunucu Seo ve Site Optimizasyonu Geliyoo E-Ticaret Sitesi E Ticaret Tarafından sağlanmaktadır.